GRAND HOMES REAL ESTATE

Funderar ni på att köpa bostad i Costa Blanca, Spanien?


Med cirka 286 soliga dagar per år, härligt medelhavs klimat, vänliga varma människor, god mat, låga levnadskostnader och bara några timmar från var som helst i Europa, är det den perfekta platsen!


Vårt mål är att hjälpa er hitta den bostad som är rätt för er och vi kommer inte att spara några resurser med målsättning att leverera exceptionell service. Vi guidar er genom hela processen för att garantera en trygg och smidig affär.Att köpa bostad i Spanien


Att köpa en bostad i Spanien skiljer sig från att köpa en bostad i Sverige. Vi på Grand Homes kan erbjuda dig all den erfarenhet som behövs för att du ska känna dig bekväm och trygg i din bostadsaffär.


I Spanien är det ovanligt att säljaren skriver ett exklusivitetsavtal med en individuel mäklare. Detta innebär att flera olika mäklare kan annonsera ut en och samma bostad. NIE-nummer


För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, eller NIE-nummer. Först då kan du öppna ett bankkonto och skriva på lagfarten. Det enklaste sättet att skaffa ett NIE-nummer är att ni tar hjälp av vårat juridiska ombud. Det kan vara bra att sätta igång denna process i god tid då det kan ta flera veckor eller till och med någon månad. Kontakta oss så hjälper vi er igång med processen.Pris


Priset är normalt sett fast. Det är sällan det går att pruta och det är även ovanligt med budgivning.Övriga Kostnader


När man köper en bostad tillkommer ytterligare kostnader. Detta kommer säkert  inte som en överraskning för dig om du har köpt bostad i något annat land tidigare. I dom flesta fall kan man räkna med att det tillkommer ca 13-14% på priset för bostaden.


Extrakostnaderna du kan förvänta dig kan delas in i fyra grupper:


  • Externa kostnader - Under köpprocessen måste du underteckna lagfarten inför Notarie. Avgiften för detta bestäms enligt lag och det belopp man betalar beror på hur juridiskt omfattanden lagfarten är. Grundavgiften är 800 euros.


När du har skrivit under lagfarten inför Notarie så måste den skrivas in i det spanska Fastighetsregistret (Registro de la Propiedad). Det är ett officiellt register som skyddar rättigheterna för spanska bostadsägare. Avgiften beror på bostadens värde men startar normalt på 400 euros.  

 

  • SkatterUnder köpprocessen finns olika skatter som man också måste betala. Man betalar olika typer av skatter beroende på om bostaden man köper är nybyggd eller begagnad. Vid nyköp betalar man 10% IVA (moms) samt ca 1,5% AJD (stämpelskatt). Närman köper bagagnat så betalar man istället ca 10% ITP (överlåtelseskatt).


Både nya och begagnade bostäder måste betala Plusvalía. Det är en skatt på värdeökning av marken och beloppet bestäms av kommunen Ayuntamiento. Beloppet bestäms av var bostaden ligger, hur stor marken är och hur länge sedan den sist bytte ägare. Juridiskt är det säljaren som är ansvarig för att betala Plusvalía.


  • Juridiska arvodenAdvokaten som representerar dig tar naturligtvis ut ett arvode också. En oberoende advokat ser till att dina intressen tillvaratas och kontrollerar alla kontrakt och hela den juridiska processen för dig. Det är viktigt att du har denna typ av representation. Du betalar redan en stor summa pengar för din bostad och du vill därför se till att allt är i sin ordning. För närvarande kostar denna tjänst 1850 euros. I detta pris ingår även ansökan om NIE-nummer, upprättande av bankkonton, överföring av el- och vattenavtal. Kontakta oss så hjälper vi dig komma i kontakt med vår jurist.


  • Bank- och valutaväxlingskostnaderAtt föra över pengar från ett land till ett annat kan vara en dyr affär. När du köper en bostad är det troligt att du måste föra över en väsentlig summa pengar och du måste vara medveten om de avgifter som bankerna tar ut för att göra detta. När du köper en bostad och för över pengar till ett annat land så kan runt 4% av det totala köppriset förloras i bankavgifter.  Om du gör en SWIFT överföring är avgiften på runt 0,6% av beloppet du för över.


Om du vill hålla överföringskostnaderna nere så kan du använda dig av ett valutaväxlingsföretag. Dessa företag har bankkonton i båda länderna och kan på så sätt undvika överföringskostnader. Pengar sätts in på ett konto i ett land och motsvarande belopp tas ut ifrån kontot i Spanien. Kontakta oss så hjälper vi dig komma i kontakt med vårat valutaväxlingsföretag.

 

Om du behöver ett banklån för att köpa din bostad så måste du räkna med att banken tar ut en administrationsavgift. Den kan vara ganska stor och uppgå till runt 2% av själva lånet.   


Man kan få låna upp till 70% av bostadens pris i Spansk bank. Oftast ligger lånet på 20 år beroende på vilken ålder man är i när man tar lånet och räntan mellan 2-4%. Räntan är avdragsgill i Sverige.


Man kan även göra ROT och RUT-avdrag här i Spanien och dra av i Sverige.Hur går köpet till?


När du och säljaren tillsammans med mäklaren har kommit överens skrivs ett köpekontrakt, där bland annat pris och tillträdesdatum anges. I samband med detta betalar du också en handpenning, oftast mellan 3000-6000 euro, som ett bevis på att du kommer att fullfölja affären.


Köpekontraktet reglerar även resterande betalningar. Slutbetalningen sker normalsett på tillträdesdagen tillsammans med nyckelöverlämning.Lagfarten


Lagfarten registreras på landregistret, detta tar ca 2-3 månader. När den är inskriven efter att alla skatter och avgifter är betalda får du tillbaka den med inskrivningsbeviset.Notarius publicus


Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har som uppgift att kontrollera parternas identitet och Notarien kontrollerar ALDRIG bostadens skick, du som köpare är ansvarig för att kontrollera bostaden innan du skriver på, i Spanien gäller köp av begagnade bostäder ”befintligt skick”. Notarien informerar om bostadens skulder om det finns några och kontrollerar att betalningen som är gjord till säljaren är rätt gjord enligt spansk lag och att säljaren har fått sina pengar innan han/hon skriver på. De upprättar också köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.Har du fler frågor inför ditt köp av bostad i Spanien är du välkommen att kontakta oss för ytterligare information.Allmänt om Costa Blanca


Costa Blanca är en vit kustremsa som är 220 km lång med vackra stränder, varifrån kusten fått sitt namn. Man brukar kalla denna Valenciaregion för Paellans hemland men här finns även citrusfrukter, vin och olivolja som exporteras över världen. Costa Blanca lockar även med mycket historia, kultur, kulinariska möten, sevärdheter och landskap med vacker natur. Costa Blanca-regionen har ungefär 1 300 000 invånare och då är 30 % av dessa utländska invånare. Det är ungefär 5 miljoner turister som besöker Costa Blanca varje år. Costa Blanca sträcker sig från Denia i norr till Cartagena i söder.

 

Alicante är huvudstaden på Costa Blanca och det är hit flygen anländer.

Alicante är ett underbart ”mini-Barcelona” som vi uppmuntrar alla att besöka ett par dagar om man har möjlighet och tid.

 

Strax söder om Alicante ligger Torreviejaområdet, som av  WHO är klassat som en av de hälsosammaste platserna att bo på. Här finns två naturliga saltsjöar, varav Laguna Rosa (den rosa saltsjön) har en salthalt på hela 15-18%, vilket ger ett hälsosamt mikroklimat som fyller luften med vitaminer, mineraler, jod och salt. Bergen ligger en bit in från kusten vilket

gör att vi har nästan 300 soldagar per år, underbart!

 

Shopping finns det gott om! El Corte Inglés, Habaneras, Zenia Boulevard m.fl.

I varje område finns även lokala, större eller mindre, små ”städer/centrum” med shopping och all tänkbar service. Marknader i stort sett alla dagar i veckan som har ALLT man inte visste att man behövde, och lite till.

 

Gillar man att röra på sig så går det göra det mästa här! Det finns massor av padelbanor, och det kostar ca 4-16€/timme, så det är väldigt mycket bättre priser att hyra padelbanor här än hemma i Sverige. Det finns även otaliga fina leder för den som vill ut och vandra eller cykla. Närheten till havet gör det perfekt för vattensporter så som tex windsurfing och kitesurfing.


Gillar man hästar finns det flera ridskolor som har såväl ridlektioner som turridningar. Flera större marinor med aktivt dag- och kvällsliv med restauranger, seglarskola etc…

Har man barn eller barnbarn finns det flera fina vattenparker och safariparker.

Spelar man golf så är Costa Blanca ett golfmecka men en uppsjö fantastiska banor!


Kort och gott, det finns något för alla, stora som små.Låt oss hjälpa er finna ert nya hem i spanien